'CBL kocht Lidl en Aldi af in statiegeldkwestie'

Aldi en Lidl zijn onder druk gezet door het CBL om hun statiegeldsysteem af te schaffen. Het CBL zou de supermarktketens een vergoeding hebben aangeboden als zij stoppen met het innemen van PET-flessen. Dat meldt magazine P+, dat over maatschappelijk verantwoord ondernemen schrijft.

Zowel het CBL als Lidl ontkent de berichtgeving in P+. “De leden van het CBL hebben zich uniform geconfirmeerd aan de raamovereenkomst verpakkingen. Het CBL heeft niemand onder druk gezet of betaald”, laat een woordvoerder van de brancheorganisatie weten.

De PvdA en ChristenUnie willen duidelijkheid van staatssecretaris Wilma Manveld van Infrastructuur en Milieu. “Dit bericht laat zien hoe agressief de lobby tegen statiegeld is”, zegt Tweede Kamer-lid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek wil de garantie dat met het initiatief geen belastinggeld is gemoeid.

Het statiegeld zou per 1 januari 2015 verdwijnen, zo had het kabinet eerder bepaald. Het statiegeldsysteem is ‘peperduur’, zei voormalig staatssecretaris van milieu Joop Atsma tijdens de besluitvorming in 2012. Atsma baseerde zich hierbij op een rapport van Wageningen UR waarin de kosten van het systeem uitkwamen op gemiddeld 5,9 eurocent per fles. Volgens CE Delft komen de kosten echter uit op drie eurocent per fles. De afschaffing werd eerder dit jaar al uitgesteld omdat de verpakkingsindustrie nog niet aan alle gemaakte afspraken over het recyclen van plastic kon voldoen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!