C1000-ondernemers in beroep tegen uitspraak

De Vereniging C1000 gaat in beroep tegen het besluit van de rechter dat ze de afspraken tussen Jumbo en Ahold niet mogen inzien. Dat zegt C1000-ondernemer André Mulder tegen Distrifood. Mulder maakt namens deze verenging deel uit van de stuurgroep die de overgang begeleidt van de C1000-filialen naar vestigingen van Albert Heijn.

Een groep van 25 C1000-franchisenemers had een kort geding aangespannen tegen Jumbo en Ahold omdat ze inzage wilden in de afspraken tussen beide concerns. Dat moest hen helpen inschatten of de geplande ombouw van hun supermarkten omzetverlies oplevert. Daarnaast wilden ze weten wat hun juridische positie is als ze de ombouw weigerden. Ze vreesden dat het contract wordt beëindigd van de winkels die niet zijn omgebouwd als de C1000-formule in 2015 verdwijnt.

De rechter bepaalde vorige week dat ze de documenten niet mochten bekijken. De huurrechten kunnen volgens hem niet eenzijdig worden aangepast. Franchisenemers kunnen er vanuit gaan dat de bestaande huurovereenkomsten nog geldig zijn, stelt hij. De rechter heeft met die uitspraak de huurovereenkomst en franchiseovereenkomst ten onrechte apart van elkaar bekeken, aldus Mulder. “Ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. De rechter heeft die twee toch uit elkaar gehaald en daar zijn wij het niet mee eens.”

Het conflict is ontstaan nadat Jumbo eind 2011 C1000 overnam. Jumbo verkocht de huurrechten van 78 C1000-filialen kort daarna aan Ahold. Na de ombouw van de eerste veertig winkels tot Albert Heijn, liep de omzet van veel voormalig C1000-vestigingen terug. De omzet is volgens de franchisenemers in sommige gevallen zo sterk gedaald, dat de exploitatie ‘in het geding’ is.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!