Online shoppers minder vaak opgelicht

Het aantal gevallen van oplichting via internet is in Nederland voor het eerst gedaald. In de eerste acht maanden van dit jaar hebben ruim 28 duizend mensen aangifte gedaan, waarmee het aantal van 48 duizend van vorig jaar niet wordt gehaald. Dat laat projectleider Harry Jongkind van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie weten in het Algemeen Dagblad.

Consumenten checken steeds vaker of een verkoper betrouwbaar is voordat ze geld overmaken. Op mijnpolitie.nl wordt gewaarschuwd voor verkopers wanneer er drie meldingen over hem bekend zijn. Die database is dit jaar 1,3 miljoen keer geraadpleegd, laat Jongkind weten.

Online shoppers zijn dit jaar voor in totaal 6,7 miljoen euro opgelicht. Ze worden steeds vaker de dupe van fraudeurs die een webwinkel nabouwen die lijkt op de echte webshop. Deze zogenoemde flitsshops zijn slechts een paar dagen actief en lossen dan schijnbaar in het niets op.

De politie, justitie en banken werken samen om de rekeningen van oplichters snel te kunnen blokkeren. Daarnaast zijn er afspraken met internetbedrijven, waardoor onbetrouwbare webwinkels volgens Jongkind met een telefoontje geblokkeerd kunnen worden. “Dat hebben we dit jaar al zo’n 125 keer gedaan.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!