Pojectontwikkelaar VastGoud heeft zijn plan voor het outletcentrum in Winschoten gepresenteerd aan de gemeente. VastGoud maakte vorig jaar al de wens bekend om op de plaats van het huidige Lucas Ziekenhuis een outlet met ruimte voor zeventig tot honderd winkels te realiseren.

In het huidige plan moet op de begane grond van het gebouw ruimte komen voor de winkels en horecavoorzieningen. De verdiepingen krijgen een woonbestemming en zorgvoorzieningen. De kosten voor het project bedragen zestig miljoen euro. “En we hebben ook een investeerder gevonden die het geld er in wil steken”, aldus directeur Harm de Vries van VastGoud in het Dagblad van het Noorden.

Ons land kent momenteel drie outletcentra in respectievelijk Roermond, Lelystad en Roosendaal. Alle drie hebben ze forse uitbreidingsplannen. Zo wil Batavia Stad het winkelbestand verdubbelen, terwijl Rosada Fashion Outlet in Roosendaal zijn verkoopoppervlakte met ongeveer de helft gaat vergroten. De Roermondse outlet wil voor eind 2016 vijftienduizend vierkante meter extra toevoegen, waarmee er een winkelgebied van vijftigduizend vierkante meter ontstaat.

Daarnaast staat voor 2017 de opening van Amsterdam The Style Outlets gepland en zijn er onder meer plannen voor de komst van een outlet bij Zevenaar. Outletcentra voorzien in een behoefte, stelt hoogleraar e-marketing Cor Molenaar. Zo hebben ze uitgebreide openingstijden, een goedkoop prijsimago en een sterke horecafunctie, waardoor het een ‘leuk dagje uit’ is. “Je koopt er vaak, terwijl je niks nodig hebt.”