'Chinese webwinkels moeten zich aan regels houden'

Thuiswinkel.org wil dat het ministerie van Economische Zaken maatregelen neemt tegen de oneerlijke concurrentie van Chinese webwinkels. De webshops verleiden de Nederlandse consument met bodemprijzen, maar melden vaak niet dat er bij bezorging nog extra douanekosten worden gerekend. De belangenvereniging vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat de Chinese webwinkeliers zich aan de Nederlandse regels gaan houden, zo schrijft Het Parool.

Sinds de beursgang van Alibaba is het aantal Chinese webwinkels dat zich - met al dan niet goed vertaalde webwinkels - op Nederland richt gestegen tot minimaal zeven aanbieders. De Chinese regering steunt de retailers met onder meer gunstige tarieven voor het verzenden van orders naar het buitenland. Het land wil hiermee zijn export bevorderen en zijn positie in de wereldwijde internethandel versterken.

“Daardoor kunnen Chinese webwinkels voor een habbekrats producten aanbieden, vaak zelfs zonder verzendkosten”, aldus directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. Bij bezorgen worden consumenten echter vaak onaangenaam verrast door onverwachte douanekosten. Ook komt een deel van de bestellingen nooit aan.

Wat Jongen betreft maakt het ministerie van Economische Zaken eerst in een vriendelijk gesprek duidelijk dat de Chinese etailers zich aan de Nederlandse regels moeten houden. Wanneer hier niet naar wordt geluisterd moeten ingrijpender maatregelen, zoals een verbod of extra heffingen op zendingen uit China, overwogen worden, zo stelt Jongen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!