Carrefour weert groenten uit Nederland

Carrefour biedt in zijn twaalfhonderd vestigingen in Frankrijk alleen nog wintergroenten van eigen bodem aan. Daarmee wil de keten de boeren een hart onder de riem steken die getroffen zijn door onder meer het handelsconflict tussen Rusland en de Europese Unie. Sinds deze maand koopt de supermarktketen niet langer groenten uit België, Nederland en Duitsland in.

Deze maatregel is voor minimaal tien maanden van kracht. Telersorganisatie Legumes de France spoort meer supermarkten aan om het voorbeeld van Carrefour te volgen. Bij supermarktketen Auchan is naar eigen zeggen al tweederde van het groenten- en fruitassortiment afkomstig van lokale producenten.

Franse boeren kampen volgens directeur Bertrand Rival van Legumes de France dit seizoen met moeilijke omstandigheden. Zo stonden de prijzen onder druk door een grote oogst en goedkope import, door onder meer de importstop van Rusland. In september lagen de prijzen van groenten 7,4 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar.

Ook in ons land spanden supermarkten zich in om telers een hart onder de riem te steken na de boycot door Rusland. Zo verenigden onder meer Vomar Voordeelmarkt en Hoogvliet zich in de Stichting Samen Sterk en vonden er proeverijen in de winkels plaats om verse groenten en fruit van eigen bodem te promoten.

Reacties