‘Stop sprinkhanengedrag durfinvesteerders’

Hedgefondsen die ondernemingen als HEMA kopen en opzadelen met schulden moeten een halt worden toegeroepen. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleit voor een ‘einde van dit sprinkhanengedrag en de excessen rond oer-Hollandse bedrijven. ’

Nijboer wijst daarbij op de financiële problemen van HEMA. Ondernemingen moeten volgens hem na een overname niet langer worden volgestopt met leningen, maar dat ook vermogen ontvangen. HEMA betaalt bijvoorbeeld de kosten van de lening die eigenaar Lion Capital afsloot om de winkelketen te kopen. Alleen al in het derde kwartaal van vorig jaar bedroegen de rentelasten van de aandeelhouderslening 20,3 miljoen euro. HEMA danst op een heel dun koord, aldus businessanalist Paul Turken in een analyse die in het januarinummer van RetailTrends verscheen. 

Nijboer wil verder de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders onder de loep houden om hen indien nodig ter verantwoording te roepen. De partij wil op korte termijn een hoorzitting houden in de Tweede Kamer en de wetgeving aanscherpen. In Duitsland kan een onderneming bijvoorbeeld niet worden volgestoken met schulden en tegelijkertijd veel dividend uitkeren. "Ik vind het interessant om te bekijken of dat ook in Nederland kan."

Waar in Nederland daarnaast negatief eigen vermogen volgens advocaat Freddy Heinzel 'doodnormaal' is, is dat in Duitsland verboden. "Een bedrijf met een negatief eigen vermogen krijgt in Duitslad gelijk de curator op zijn dak. En als de aandeelhouders niet snel geld bijstorten, wordt surseance van betaling aangevraagd", zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!