'Ontruiming leidt tot ondergang van V&D'

V&D moet uitstel van betaling aanvragen als zijn winkels in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Utrecht moeten worden ontruimd. Dat heeft advocaat Jan Willem de Groot dinsdag laten weten tijdens het kort geding dat door vastgoedeigenaar IEF Capital was aangespannen.

IEF Capital eist dat V&D de vier winkels leeghaalt, wanneer de huur niet wordt overgemaakt. In dat geval valt echter zeventien procent van de omzet van V&D weg, stelt de advocaat. Daarnaast moet er volgens hem een afvloeiingsregeling komen voor de 606 mensen die daar werkzaam zijn. “Dat kan V&D niet dragen, dan volgt uitstel van betaling.”

De vastgoedeigenaar is volgens het warenhuisconcern uit op het faillissement van V&D. Dat heeft volgens De Groot gevolgen voor elfduizend werknemers, maar ook de tweeduizend leveranciers die samen zevenhonderd miljoen euro omzet genereren. “De lokale economie in tientallen steden krijgt een enorme klap als het misgaat met V&D.”

IEF Capital stelt juist als enige verhuurder actief mee te hebben gedacht en constructieve tegenvoorstellen te hebben gedaan. Zo kon de retailer een huurverlaging krijgen als het twintigduizend van de 160 duizend vierkante meter inleverde. Dat aanbod werd echter door V&D afgewezen. De rechter doet vrijdag uitspraak over deze kwestie.

Een groot aantal winkeleigenaren is diezelfde avond nog samengekomen bij Cushman & Wakefield, waar vertegenwoordigers van V&D en Sun Capital uitleg hebben gegeven over de huidige situatie en de stappen die zij de laatste dagen hebben ondernomen. De uitkomsten van die gesprekken worden echter niet gedeeld, laat de vastgoedadviseur weten.

Duidelijk is dat IEF Capital niet de enige partij is die zich niet in de opstelling van V&D kan vinden. ProWinko heeft inmiddels ook een kort geding aangespannen tegen V&D over zijn pand in Roermond. De vastgoedbelegger verhuurt ook het pand in Uden, dat op 25 februari geopend wordt. Wanneer dit kort geding dient is nog niet bekend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!