'Ontslaggolf in retail nog niet voorbij'

Na spelers als Blokker, Schoenenreus en V&D zullen meer retailers nog dit kwartaal in moeilijkheden komen. Dat zegt managing director Frank Quix van Q&A Research & Consultancy tegenover BNR. “Dat zal deels gaan om bedrijven die failliet gaan of moeten herstructureren.”

Blokker maakte deze week bekend 440 arbeidsplaatsen te schrappen, waar V&D naast een loonsverlaging ook vijftig banen op het hoofdkantoor schrapt. Etam Groep maakte eveneens vorige maand bekend afscheid te nemen van zo’n 65 fte. Daar blijft het echter niet bij, verwacht Quix.

Eind vorig jaar stelde hij al dat de modebranche een faillissementsgolf te wachten stond, waarbij schoenenwinkels het eerst aan de beurt zouden zijn. In januari waren er onder meer faillissementen voor Taft, Schoenenreus en House of Shoes. De laatste twee ketens gingen al eens eerder op de fles, waardoor een doorstartscenario volgens Quix steeds moeilijker wordt. “Maar het is ook de grote vraag of een doorstart zorgt voor de grote oplossing.”

De problemen bij deze retailers staan volgens Quix niet op zichzelf, zegt hij tegenover Vastgoedjournaal. Nederlanders kopen niet alleen minder, maar ook anders. Zo gaat er volgens hem een groter deel naar online winkelen. In 2007 werd er in ons land twaalf miljard euro uitgegeven aan mode en schoenen, waarvan 285 miljoen euro online. In 2013 bedroeg de totale omzet volgens hem tien miljard euro en haalden webshops een omzet van 850 miljoen euro. “De fysieke mode- en schoenenwinkels hebben in zeven jaar tijd dus een kwart van hun reguliere omzet zien verdwijnen.”

Frank Quix is dagvoorzitter op het event Bricks in retail, dat RetailTrends Media samen met Vastgoedjournaal en Bilfinger Real Estate organiseert in het WTC Amsterdam op 17 maart aanstaande. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

RetailTrends