Non-profitorganisatie Made in a Free World heeft software ontwikkeld waarmee retailers het hele productietraject van hun producten kunnen volgen. Hiermee is de hele supply chain inzichtelijk, waardoor zij weten dat de producten die zij kopen op een eerlijke manier gemaakt worden.

De zogenaamde FRDM-software (Forced layout Risk Determination and Mitigation) is ontwikkeld door het in San Francisco gevestigde Made in a Free World. Producenten die aangesloten zijn bij Made in a Free World verstrekken hiervoor alle gegevens rondom het productieproces van hun producten. De tool geeft elke directe en indirecte leverancier een code met een risicobeoordeling. Retailers hebben met behulp van deze codes via een online dashboard per partij inzicht in het risico dat de fabrikant bijvoorbeeld personeel in onveilige omstandigheden laat werken.

Made in a Free World wil er met de tool voor zorgen dat retailers en leveranciers samenwerken in de strijd tegen gedwongen arbeid en kinderarbeid. Door alle stappen in het proces zichtbaar te maken en door het aansluiten van zo veel mogelijk leveranciers wil men retailers gemakkelijker laten kiezen voor welke producten zij in hun assortiment opnemen.