Ophef over opening V&D in Uden

V&D ligt onder vuur van vakbonden vanwege de winkelopening in het Brabantse Uden die woensdag plaatsvindt. “Dit is natuurlijk heel raar en bijna niet te verkopen aan je medewerkers”, zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer. “Zij verkeren al weken in onzekerheid en dan open je als V&D doodleuk een nieuwe winkel.”

De warenhuisketen kan echter niet meer onder de winkelopening uit omdat het besluit hiertoe al enkele jaren geleden is genomen, stelt bestuurder Niels Suijker van FNV. “Maar de oud-topman Jacob de Jonge zei destijds wel dat hij het filiaal eigenlijk niet wilde openen.”

Met de komst van V&D krijgt de stad een publiekstrekker, zegt wethouder René Peerenboom. Hij is optimistisch over de toekomst van het warenhuis. “Vandaag gaat gewoon de winkel open en we hebben er kennis van genomen dat er maatregelen zijn genomen om de continuïteit te waarborgen.”

In januari kondigde V&D drastische maatregelen aan om de toekomst van de keten veilig te stellen. Het kostenniveau van de retailer moet structureel omlaag. Daarom verdwijnen er winkelmeters en arbeidsplaatsen en eiste de keten een loonoffer van 5,8 procent. De rechter heeft laatstgenoemde maatregel verboden voor werknemers die lid zijn van de vakbond.

V&D laat weten ‘op dit moment’ geen onderscheid tussen vakbondsleden en niet-leden te maken bij het uitkeren van de salarissen. De warenhuisketen vecht het vonnis in hoger beroep aan en is intussen op zoek naar alternatieven om de kosten te verlagen. “De intentie hierbij is om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden”, aldus een woordvoerder. Den Heijer sluit echter niet uit dat er alsnog ontslagen vallen als gevolg van de winkelmeters die worden ingeleverd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!