Reddingsplan V&D vertoont eerste barsten

Het reddingsplan van V&D is in gevaar nu in totaal vier vastgoedeigenaren juridische procedures zijn begonnen om de volledige huur te eisen. Het warenhuisconcern heeft inmiddels voor zes van zijn 63 vestigingen geen overeenkomst meer. Dat meldt dagblad Trouw woensdag.

Dinsdagmiddag werd bekend dat vastgoedbelegger Mondia Investments via een kort geding de huurverlaging ongedaan wil maken. Behalve de eigenaar van het pand in Hengelo doen ook de verhuurders in Den Helder, Goes, Heerlen, Den Bosch en Sittard niet mee in het huurakkoord van V&D. Daarin werd vastgelegd dat de retailer vijf maanden lang maar 43 procent van de totale huursom hoeft te betalen en dat het resterende bedrag apart wordt gezet. Die miljoenen krijgt het concern begin juli terug als aan alle verplichtingen is voldaan.

Mondia stond nooit achter die overeenkomst, maar wordt door V&D toch gekort. In het nieuwe contract staat volgens RTL Z namelijk dat V&D de voorwaarden ook zal gebruiken voor verhuurders die hun handtekening niet hebben gezet.

Metroprop, dat de panden in Heerlen, Den Bosch en Sittard beheert, ging vorige maand wel akkoord met het reddingplan. Daarbij werd volgens eigenaar Jos van de Mortel als voorwaarde gesteld dat de vastgoedeigenaar met een nieuwe huurder in zee kon gaan, als die zich aandiende. “Uiteraard met een opzegtermijn van 12 of 14 maanden voor V&D.” De warenhuisketen ging daar echter niet mee akkoord, onder meer omdat het ontslag van de medewerkers niet betaald zou kunnen worden.

Het eerste kort geding van Mondia Investments dient donderdag in de rechtbank in Enschede. Een eerder kort geding van IEF Capital werd een dag voor de uitspraak afgeblazen omdat er een akkoord was bereikt. V&D reageert teleurgesteld op de nieuwe rechtszaak, maar heeft vertrouwen in een goede afloop. “We hebben met bijna alle verhuurders overeenstemming bereikt over een tijdelijke huurkorting”, laat een woordvoerder weten aan de NOS. “Het is een onderdeel van het structureel verlagen van ons kostenniveau.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!