V&D zoekt kostenbesparing in minder winkelmeters

V&D praat met zijn verhuurders over het realiseren van kleinere warenhuizen met een hogere omzet per vierkante meter. Dit uitgangspunt is onderdeel van de huurafspraken voor 2016, zo laat de warenhuisketen maandag weten.

Er wordt tevens gekeken naar de wijze waarop ruimten achter de schermen van de vestigingen bij de verkoopvloer betrokken kunnen worden om een zo hoog mogelijk rendement uit de gehuurde meters te halen. Medio dit jaar moeten de afspraken voor volgend jaar afgerond zijn, aldus V&D.

Volgens de retailer zijn er voor 2015 al harde afspraken gemaakt waardoor de huurkosten met 24 miljoen euro verlaagd zijn. Voor 2016 wordt onderhandeld over het behoud van deze huurprijs.

V&D ziet naar eigen zeggen geen kostenbesparende oplossing in het sluiten van vestigingen. Vrijwel alle winkels dragen volgens directielid Sanne Oosterhoff namelijk positief bij aan het resultaat voor afschrijving van rente en overheadkosten. “Het hebben van minder vestigingen zou ertoe leiden dat de overheadkosten over minder locaties verdeeld zouden moeten worden”, schetst Oosterhoff. “Daarnaast is het sluiten van vestigingen geen oplossing voor de hoge kostenstructuur van de resterende winkels.” Het vertrek van een groot aantal winkelmedewerkers betekent verder hoge afvloeiingskosten. 

De warenhuisketen wijst opnieuw op de noodzaak om jaarlijks tien miljoen euro op de loonkosten te besparen. Medewerkers hebben verschillende alternatieven aangedragen om de kosten omlaag te krijgen, waaronder het afschaffen van de zondagtoeslag. “Deze hebben we allemaal doorgerekend, maar dragen helaas te weinig bij aan de vereiste structurele besparing of zijn niet op korte termijn te realiseren”, aldus Oosterhoff.

V&D houdt de komende twee weken personeelsbijeenkomsten en gaat daarna opnieuw om de tafel met de vakbonden om de invulling van de loonmaatregel verder te bespreken. De vakbonden reageren teleurgesteld. "Tussen de regels door kun je lezen dat V&D vasthoudt aan het eigen plan voor een loonoffer", laat bestuurder Niels Suijker van FNV weten. "Dan zijn we feitelijk weer terug bij af."

De bonden en de warenhuisketen hebben maandag overleg gehad over het sociaal plan. Dat overleg verliep volgens V&D constructief. Naar verwachting worden deze gesprekken dinsdag afgerond.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends