Drie vragen over betalen met bitcoins

De hype rond bitcoins was voor Nout Wellink erger dan de Tulpenmanie. Toen kreeg je tenminste nog een tulp, bij bitcoins krijg je volgens de voormalig president van De Nederlandsche Bank niets. Niets, behalve digitaal geld dat als ruilmiddel gebruikt kan worden. Het hoogtepunt rond bitcoins dateert alweer van eind 2013, toen onder meer Thuisbezorgd.nl bekendmaakte ze als betaalmiddel te accepteren. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd met deze digitale munt? Patrick van der Meijde, mede-eigenaar van betaalplatform BitKassa, praat ons bij.

Waarom horen we nog zo weinig over de bitcoin?
"Ik zie nog regelmatig berichten in het nieuws over de bitcoin, maar die beperken zich voornamelijk tot de koers. De journalistiek kiest er voor om alleen 'hypeberichtjes' mee te nemen als de koersen exploderen. Nu de koers sinds een jaar en drie maanden is gaan zakken, is het minder interessant. Maar de bitcoin is meer dan de koers. Het heeft ons een technologie gebracht die niet meer terug in de fles gaat."

In hoeverre wordt de bitcoin als betaalmethode omarmd?
"Hoewel wij onze best doen om betalingen met bitcoins te stimuleren, worden ze nog maar mondjesmaat als betaalmethode gebruikt. In Arnhem kunnen klanten inmiddels in zo'n zestig winkels met bitcoins betalen. De winkelier laat daarvoor een QR-code zien via bijvoorbeeld een tablet. De klant scant die code op zijn beurt met zijn eigen telefoon om de transactie te voltooien."

"Het voordeel voor de retailer is dat het bedrag direct op de bank wordt bijgeschreven, omdat de bitcoins door BitKassa worden omgezet in euro's. Daarnaast is de implementatie gratis, aangezien er geen nieuwe apparatuur nodig is, maar alleen een mobiel apparaat met internetverbinding. Daarom zijn het ook vaak kleine eenmanszaken die de bitcoins als eerste accepteren. Het nadeel van de bitcoin is vooral de negatieve beeldvorming. Dat is voor veel winkeliers vaak de reden om het nog niet te accepteren. Daarnaast staan ze er niet altijd voor open om een nieuwe betaalmethode te implementeren die niet heel veel gebruikt wordt, ondanks dat het gratis is."

"De bitcoins kunnen ook gebruikt worden om leveranciers te betalen. Retailers die producten uit verre landen halen waar het betalingsverkeer niet altijd even stabiel is, zouden prima gebruik kunnen maken van deze universele munteenheid. Alleen daarvoor geldt dat meer bedrijven en instellingen betalingen met bitcoins moeten accepteren om het in die hoedanigheid te laten groeien."

Wat is de toekomst van de bitcoin als betaalmiddel?
"Ik krijg bij BitKassa dagelijks verzoeken van bedrijven die bitcoins willen accepteren als betaalmiddel. Zeker als retailers er ook hun eigen inkopen mee kunnen doen zal het op termijn steeds meer gemeengoed worden. Dat is in ieder geval waar we naartoe willen."

"Het tempo waarin de bitcoin geaccepteerd wordt is echter langzaam. Dat komt ook omdat we in Nederland een goed bankbetaalsysteem hebben en afrekenen met de pinpas heel eenvoudig is. Maar omdat de implementatie erg goedkoop is, verwacht ik dat de bitcoin op termijn kan uitgroeien tot een betaalmethode die naast de huidige alternatieven kan bestaan. Ik vergelijk het weleens met het internet, dat al sinds de jaren tachtig gebruikt wordt. Destijds alleen door wat 'nerds' die elkaar met pijn en moeite een mailtje konden sturen. We hadden nooit kunnen verwachten dat het ons leven zo zou veranderen. Het is dan ook een veranderproces, dat niet in de komende twee jaar is afgerond. Ik ben persoonlijk al benieuwd hoe we er over vijf jaar voorstaan, maar ik denk dat we ons over tien jaar de huidige situatie helemaal niet meer voor kunnen stellen."

In het maartnummer van EtailTrends is extra aandacht voor betalingen met het Thema Betaaltrends. Zo wordt er ingegaan op de opmars van contactloos betalen in de winkel, betalen met een tweet en lichaamsdelen als alternatief voor de pincode en achteraf betalen. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in