De Chinese webwinkelreus Alibaba ontwikkelt een betalingssysteem waarbij klant afrekenen met hun gezicht. De nieuwe betaaloplossing, Smile to Pay, gebruikt gezichtsherkenning ter controle van de transactie.

De oplossing werd afgelopen week tijdens het CeBIT-congres in Hannover getoond aan het publiek door oprichter Jack Ma. “Klanten vergeten hun wachtwoord, maken zich druk om de veiligheid van de transactie”, aldus de topman. “Een gezichtsscan is de nieuwe vingerafdruk, het is de toekomst van online winkelen.”

Klanten zoeken in de toekomst het gewenste product in de app van Alibaba op, waarna zij naar het afrekenscherm gaan. De gezichtsherkenningsfunctie scant herkent vervolgens de gebruiker, wanneer het Alibaba-account is gekoppeld aan zijn gezicht. Daardoor hoeven zij verder geen extra gegevens in te voeren. De digitale portemonnee van Alibaba, Alipay, is ook gekoppeld aan dit account, waardoor de betaling automatisch verloopt.

Wanneer de dienst daadwerkelijk beschikbaar komt is nog onbekend. Ontwikkelaar Ant Financial is nog druk bezig met het optimaliseren van de techniek. Wel heeft Alibaba laten weten dat de betaaloptie het eerste beschikbaar wordt in thuisland China.