Ook HEMA vraagt om huurverlaging

HEMA heeft evenals retailers als V&D en Etam Groep om huurverlaging gevraagd bij pandeigenaren. De heronderhandelingen voor een groot deel van het winkelportfolio zijn recent gevoerd door Retail Property Management en Vastgoed InterVisie. Dat laat oprichter en eigenaar Joop van der Steuijt van Retail Property Management weten aan RetailNews.

HEMA voert volgens Van der Steuijt al sinds 2013 gesprekken met vastgoedeigenaren voor huurverlagingen. Ook de D-RT Groep, het reisconcern achter D-Reizen, VakantieXperts en Thomas Cook, heeft om een huurverlaging gevraagd. Deze ketens zijn volgens Van der Steuijt bekend met de wetgeving. “Nu de omzet onder druk staat willen ze om de tafel met verhuurders.”

V&D stuurde in januari een brief naar alle verhuurders met het verzoek voor vier huurvrije maanden en een verlaging van de huur naar zeven procent van de bruto-omzet per filiaal. Destijds kwamen de partijen op het hoofdkantoor van Cuhsman & Wakefield bij elkaar om tot een reddingsplan te komen. Retail Property Management heeft ook bij die onderhandelingen een rol gespeeld, aldus Van der Steuijt, die een trend onder retailers bespeurt.

Vastgoedbeheerder Corio liet onlangs al weten dat V&D en Etam Groep geen uitzonderingen vormden. “De huur maakt circa tien tot vijftien procent van de kosten uit, dat is een mooie post om op te bezuinigen.”

In veel gevallen slagen retailers er in om de huur terug te dringen, zegt Van der Steuijt. “Mits ze openheid van zaken geven.” Zo moeten ketens cijfers over de omzet, bezoekersaantallen en ‘desnoods conversie’ delen met pandeigenaren. “Als ik zeg dat het buiten regent, krijg ik ook niet meteen een paraplu.”

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!