V&D moet ook voor zijn winkel in Den Bosch de volledige huur betalen. De rechtbank uit de Brabantse stad geeft vastgoedeigenaar Metroprop het recht om niet deel te nemen aan het huurakkoord dat de warenhuisketen in februari sloot. Dat heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt.

Metroprop kan volgens de rechter niet gedwongen worden om mee te doen in de regeling, waarbij andere verhuurders tijdelijk en onder voorwaarden afzien van een deel van de huur. ‘De omstandigheid dat V&D in grote financiële problemen verkeert en er grote belangen – ook van derden – op het spel staan, kan daar niet aan afdoen’, aldus de rechter.

V&D stelde in de rechtszaak dat de kwestie vergelijkbaar is met een aangeboden akkoord in een faillissementssituatie, waarbij schuldeisers gedwongen kunnen worden mee te gaan. De rechter gaat echter niet mee in deze redenering, omdat er geen sprake is van een faillissementssituatie.

Eerder deze week bleek dat V&D de huren voor zijn warenhuizen in Heerlen en Sittard in afwachting van een bodemprocedure door Metroprop al ‘onder protest’ heeft betaald. Daarnaast oordeelde de rechter in Enschede al dat V&D de volledige huur moest betalen voor het pand van Mondia Investments in Hengelo.

V&D gaat tegen beide uitspraken in hoger beroep. Ceo John van der Ent liet eerder al weten dat het om een principezaak gaat, omdat een groot deel van de verhuurders wel mee doet aan de redding. “Wij hebben in dat akkoord beloofd om alle verhuurders gelijk te behandelen, zodat er geen 'free riders' zijn.”