'Ahold moet verantwoordelijkheid nemen in VS'

Ahold moet zijn deelname aan het Fair Food Programma in de Verenigde Staten niet langer uitstellen. Dat stellen vakbond FNV, stichting FairWork en enkele andere organisaties vrijdag in een open brief aan het Nederlandse retailconcern.

Eerlijke en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zijn volgens de organisaties geen norm in de voedselproductie. In het Fair Food Programma (FFP) werken telers, landarbeiders en retailers samen om de werkers op de velden een fatsoenlijke beloning en bejegening te garanderen. Grote retailers als McDonald’s en Burger King werken er inmiddels aan mee, evenals ‘Aholds grootste Amerikaanse concurrent Walmart’.

Ahold voert volgens de schrijvers steeds nieuwe argumenten aan om niet mee te doen. Zo zou de retailer vertrouwen op de Amerikaanse wet- en regelgeving en de controle daarop, zijn de eigen standaarden al goed genoeg en zijn de telers waar Ahold mee samenwerkt al bij de FFP aangesloten. Deze argumenten worden door de organisaties echter onderuit gehaald, onder meer door te stellen dat Ahold nu alleen gratis meelift.

Het retailconcern zelf laat weten inmiddels gesprekken te voeren over een eventuele deelname. Over de inhoud van die gesprekken wil Ahold echter niets kwijt.

Reacties