Justitie verdenkt juweliersketen van fraude

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar mogelijke belastingfraude door juweliersketen Schaap en Citroen. Afgelopen zomer nam de FIOD al de administratie van de retailer mee, meldt NRC.

Bij de fraude zou naast Schaap en Citroen een leidinggevende en een Amsterdamse horlogehandelaar betrokken zijn. Terwijl het op papier leek alsof horloges werden doorverkocht aan Europese ondernemingen en de handelaar de btw terugvorderde, werden de horloges op de zwarte markt verhandeld, aldus het OM. Daarnaast zou Schaap en Citroen contante betalingen van horloges te laat hebben gemeld. “Het vermoeden is dat de juweliersketen dit opzettelijk te laat deed”, zegt een woordvoerster.

Schaap en Citroen laat weten ‘te goeder trouw’ te hebben gehandeld. Zolang het onderzoek loopt doet de keten geen mededelingen. In 2010 schikte de retailer met het OM nadat het grote betalingen in contant geld meerdere malen niet had gemeld. Schaap en Citroen heeft winkels in acht steden.

Criminelen gebruiken horloges regelmatig als betaalmiddel of voor witwaspraktijken en juweliers en horlogehandelaren komen steeds vaker naar voren in strafrechtelijke onderzoeken. “We zien dat juweliers en handelaren in het milieu getrokken worden en dat ze criminelen breder gaan faciliteren dan alleen het witwassen”, zegt hoofd van de Landelijke Recherce Wilbert Paulissen.

Juweliers raken daarnaast steeds vaker bekneld tussen fabrikanten en handelaren. Zo verplichten fabrikanten van populaire merken juweliers om meer af te nemen dan ze kunnen verkopen. Als ze weigeren, verliezen ze hun dealerschap en veel klanten. ”Bijna de helft van alle horloges in de markt is van Rolex”, schetst directeur Mark van Nieuwkerk van Schaap en Citroen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!