C1000-franchisers dienen claim in bij Jumbo en Ahold

C1000-franchisers stellen Jumbo en Ahold aansprakelijk voor de geleden schade als gevolg van de overname uit 2011. Dat meldt RTL Z.

Hoe hoog de schadeclaim van de ondernemers zal zijn, is nog niet bekend. De circa 25 franchisers hoorden dinsdag de uitspraak van hun hoger beroep waarmee ze inzage hoopten te krijgen in de afspraken tussen Ahold en Jumbo. De rechter oordeelde opnieuw dat zij de overeenkomsten niet mogen inzien. Het hof vindt niet dat de ondernemers aannemelijk hebben gemaakt dat de opgevraagde documenten meer relevante informatie bevatten dan hun eigen huur- en franchisecontracten en beschrijft de eis als een 'fishing expedition'. Het is nog niet duidelijk of de franchisenemers in cassatie gaan tegen de uitspraak.

Jumbo nam C1000 eind 2011 over. De keten verkocht de huurrechten van 78 C1000-filialen kort daarna aan Ahold. Na de ombouw van de eerste veertig winkels tot Albert Heijn, liep de omzet van veel voormalig C1000-vestigingen terug. De omzet is volgens de franchisenemers in sommige gevallen zo sterk gedaald, dat de exploitatie 'in het geding' is. Via de rechter probeerden ze tevergeefs inzage in de afspraken af te dwingen. Dat moest hen helpen inschatten of de geplande ombouw van hun supermarkten omzetverlies zou opleveren.

Jumbo liet na de eerste uitspraak van de rechter al weten een deel van de omzetschade die C1000-ondernemers opliepen toch te vergoeden. Daarmee leek een nieuwe gang naar de rechtbank voorkomen. De franchisers draaiden zelf op voor de eerste 2,5 procent omzet die de verbouwde winkels minder draaien dan de markt, maar daarboven werden ze met terugwerkende kracht door Jumbo gecompenseerd. Ook het margeverlies werd met terugwerkende kracht vergoed.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!