'V&D-personeel fel gekant tegen loonoffer'

Het inleveren van loon is voor bijna driekwart van de werknemers van V&D zelfs onder voorwaarden niet bespreekbaar. Dit blijkt uit een enquête van FNV Handel onder 958 werknemers.

De werknemers geven onder meer aan door een loonoffer het hoofd niet meer boven water te kunnen houden. Het merendeel van de respondenten is wel bereid tot andere maatregelen, hoewel 27,4 procent aangeeft geen enkel alternatief bespreekbaar te vinden. Slechts 7,1 procent noemt het inleveren van loon als mogelijkheid.

Alternatieven waarover de vakbonden mogen onderhandelen variëren van een vrijwillige vertrekregeling voor oudere medewerkers (43 procent) tot het inleveren van een vakantiedag (33 procent) of (tijdelijk) meer uren werken voor hetzelfde loon (4,8 procent).

Ook tijdens de personeelsbijeenkomsten die als doel hadden om het vertrouwen in V&D te herstellen, bleek volgens FNV Handel dat de directie star vasthoudt aan het inleveren van loon. Alle door het personeel aangedragen alternatieven werden resoluut van tafel geveegd, aldus de bond. Meer dan de helft van alle respondenten (53,1 procent) geeft aan dat het vertrouwen in V&D na de bijeenkomsten is afgenomen.

Met het loonoffer wil V&D tien miljoen euro besparen. In februari oordeelde de rechter dat de lonen en arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig gewijzigd mogen worden. V&D stelde tijdens het kort geding in februari dat de meerderheid van het personeel – ongeveer vijfduizend medewerkers – wel bereid was tot een loonoffer. Dat was volgens Niels Suijker, bestuurder van FNV Handel een niet-onderbouwde uitspraak. “Ik denk dat we met deze enquête hebben aangetoond dat er geen draagvlak is voor een loonoffer." Op woensdag 27 mei dient bij het Gerechtshof in Amsterdam het spoedappel dat V&D heeft aangespannen tegen de uitspraak waarin de rechter het loonoffer van tafel veegde.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!