​'Starre houding bonden remt cao-onderhandelingen'

De gesprekken voor een nieuwe supermarkt-cao verlopen moeizaam doordat de vakbonden niet flexibel zijn. Dat zegt directeur Patricia Hoogstraaten van Vakcentrum Levensmiddelen in De Financiële Telegraaf.

De vakbonden hebben volgens haar te weinig oog voor de huidige maatschappij. “Onze sector is niet meer de sector van dertig jaar geleden. En de werknemer die er rondloopt is niet meer die van dertig jaar geleden."

Supermarkten moeten nu bijvoorbeeld ruimere openingstijden hanteren en hebben daar een grote flexibele schil voor nodig, schetst Hoogstraaten. Daar moeten de arbeidsvoorwaarden op worden aangepast. “Die flexibiliteit wenst de vakbond niet." Vooral jongere werknemers hebben volgens Hoogstraaten geen moeite met bijvoorbeeld andere werktijden."Je hebt niet alleen te maken met de oude generatie. Jongere generaties kijken heel anders tegen deze onderwerpen aan."

De supermarktbranche zit al sinds 2012 zonder cao. Een heikel punt in de onderhandelingen zijn de toeslagen. De supermarkten willen af van de extra vergoeding die werknemers krijgen als zij in de avonduren werken. Vakbond CNV deed onlangs een aantal nieuwe voorstellen voor de cao. Zo mogen de extra toeslagen tussen acht en tien uur 's avonds doordeweeks en op zaterdagavond na zes uur wat de bond betreft worden afgeschaft, als dit wordt gecompenseerd in het normale loon.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!