'Onderhandelingen Ahold en Delhaize verlopen stroef'

De fusiegesprekken tussen Ahold en Delhaize lopen moeizaam door de bemoeienis van de buitenwereld. Zo zijn beide partijen geïrriteerd door de voorspelling van financieel dienstverlener Petercam en daaropvolgende mediastorm dat Dick Boer opstapt als Ahold Delhaize overneemt.

“De gesprekken voor zo'n megafusie zijn al complexer dan de buitenwereld denkt, maar dit maakt het niet makkelijker", zegt een betrokkene tegen De Financiële Telegraaf. Aan de onderhandelingstafel is volgens ingewijden nog niet gesproken over de invulling van de bestuurlijke functies. De partijen ontmoetten elkaar afgelopen weekend weer voor onderhandelingen.

Delhaize is daarnaast met onder meer Colruyt en Carrefour verwikkeld in een kartelzaak. Zeventien spelers uit de lichaamsverzorgingbranche hebben volgens Belgische autoriteiten in 2007 verboden prijsafspraken gemaakt. Anonieme bronnen stellen dat de betrokken partijen de hoogste mededingingsboete ooit in België boven het hoofd hangt. Ahold zou zich zorgen maken over de hoogte van het bedrag.

Ook de aankondiging van Lidl om uit te breiden in België zou de fusiegesprekken bemoeilijken. De discountketen wil vijftig nieuwe vestigingen bij onze zuiderburen openen. Delhaize benaderde Ahold volgens ingewijden voor een fusie omdat de keten volgens ceo Frans Muller onvoldoende antwoord had op de opmars van Lidl.

Leveranciers vrezen intussen voor hun prijzen als Ahold en Delhaize fuseren en meer inkoopmacht verkrijgen. "De prijzen zullen verder onder druk komen. De leveranciers die afvallen, vallen echt buiten de boot", zegt directeur Philip den Ouden van brancheorganisatie FNLI in het Algemeen Dagblad. Vooral producenten van huismerkartikelen zijn kwetsbaar, stelt de Belgische supermarktexpert Jorg Snoeck. Supermarkten kunnen immers eenvoudig overstappen op andere huismerkproducenten. “Niet voor niets hebben supers het aandeel huismerkartikelen in hun schappen afgelopen jaren fors vergoot. De kans dat huismerkproducenten en kleinere leveranciers na een fusie verder worden uitgeknepen, acht ik zeer reëel."

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!