De reële particuliere consumptie zal zowel dit als volgend jaar met anderhalf procent toenemen. 'De seinen voor de particuliere consumptie staan op groen', stelt de Rabobank in zijn Economisch Kwartaalbericht.

De particuliere consumptie droeg vorig jaar nog nauwelijks bij aan de economische groei. Daarnaast zorgden een daling van de reëel beschikbare inkomens en toenemende besparingen voor een krimpende consumptie.

Dit jaar dragen verschillende factoren bij aan een hogere consumptiegroei, zoals een laag inflatieniveau en stijgende cao-lonen. Ook de werkgelegenheid en het consumentenvertrouwen zitten in de lift, waarbij volgens de bank opvalt dat de Nederlandse consument de afgelopen twee jaar steeds welwillender staat tegenover het doen van grote aankopen.

De Rabobank verwacht verder dat de particuliere consumptie dit en volgend jaar steun krijgt van de positieve ontwikkelingen op de woningmarkt. Het hogere aantal woningverkopen heeft vooral een positieve invloed heeft op de consumptie van woninginrichting, huishoudelijke apparaten en huishoudelijke artikelen.