'Blokker komt zorgplicht van franchisegever niet na'

Blokker legt de pijn van de malaise in de markt volledig bij zijn franchisenemer neer. “Dat past niet bij de zorgplicht van de franchisegever”, stelt advocaat Theunis Meijer van ondernemer Wouter Fischer volgens Het Financieele Dagblad tegenover de kortgedingrechter.

Fischer wil dat Blokker de leveringen aan zijn winkel weer hervat en tevens inzicht in de administratie van het hoofdkantoor. Hij claimt de afgelopen jaren niet de overeengekomen inkoopkortingen van 34 tot 37 procent te hebben gekregen, maar percentages die tussen de 25 en dertig procent liggen. De retailer zou de marge van de ondernemer verminderd hebben ‘om economische teruggang op te vangen’, aldus zijn raadsman.

De franchisenemer van de winkel in Delft zegt verder meerdere malen verkeerde leveringen te hebben ontvangen. De totale schade bedraagt volgens Fischer 550 duizend euro.

Blokker wijst er op zijn beurt op dat de ondernemer het concern nog tweehonderdduizend euro schuldig is. Verder zou Fischer volgens advocaat Hein Hampe alleen in 2013 al 130 keer zijn rekeningen niet op tijd betaald hebben. De retailer heeft naar eigen zeggen geprobeerd er samen met de ondernemer uit te komen. Dat leverde echter niets op, mede doordat er geen goedgekeurde jaarrekeningen voor de laatste drie jaren lagen. Verder zijn lagere inkoopkortingen dan 34 tot 37 procent volgens Blokker mogelijk bij bepaalde, wisselende producten.

Het is de afgelopen tientallen jaren slechts een enkele keer voorgekomen dat Blokker een conflict met een franchiser voor de rechter moet uitvechten, stelt de advocaat. “Dit is een zeer uitzonderlijke zaak, aangezien Blokker altijd erg netjes met zijn franchisenemers omgaat. Conflicten, als die er zijn, worden vrijwel altijd in samenspraak opgelost.”

Blokker heeft in februari het contract met de franchisegever opgezegd, toen bleek dat Fischer een deel van zijn nog onbetaalde voorraad voor 185 duizend euro had doorverkocht. Daarover loopt inmiddels een bodemprocedure. Over twee weken doet de kortgedingrechter uitspraak in de zaak die door Fischer is aangespannen.

Blokker is niet de eerste retailer die door een franchisenemer voor de rechter wordt gedaagd. Zo ontving Bart's Retail meerdere dagvaardingen, terwijl Albert Heijn, HEMA, Op=Op Voordeelshop ook miljoenenclaims ontvingen. Op RetailWatching staat een overzicht van retailers die al voor de rechter moesten verschijnen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!