Macintosh bezuinigt op huren en directie

Macintosh Retail Group heeft via heronderhandelingen over zijn huurcontracten nieuwe besparingen weten te realiseren. In totaal werd er in het eerste halfjaar zevenhonderdduizend euro aan huur bespaard ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft het concern achter onder meer Dolcis, Kwantum en Scapino bekendgemaakt bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers.

Macintosh heeft bij 38 winkelpanden een verdere huurbesparing kunnen realiseren. De huren gingen volgens het concern met twintig procent omlaag.

Het winkelbedrijf onderhandelt al langer over de hoogte van zijn huren. Zo was er vorig jaar al sprake van huurverlagingen met negenhonderdduizend euro, waarvan het grootste deel al een jaar eerder werd gerealiseerd. De huuronderhandelingen werden ingezet na de bekendmaking van Macintosh in 2013 om 110 winkels te sluiten. Het exacte aantal was mede afhankelijk van de uitkomst van de huuronderhandelingen.

Macintosh verwacht verder jaarlijks 1,7 miljoen euro te besparen door in ons land net als in België en Luxemburg met een plattere structuur te werken. Inmiddels zijn vier directiefuncties geschrapt, en rapporteren formatmanagers rechtstreeks aan ceo Kurt Staelens.

De herstructering kost Macintosh zeshonderdduizend euro. Daarnaast is het concern in overleg met de ondernemingsraad om de plattere structuur van de organisatie verder vorm te geven. Die gesprekken worden waarschijnlijk dit kwartaal nog afgerond.

De reorganisatie maakt onderdeel uit van de strategie- en transformatieprogramma’s van het detailhandelsconcern. Daaronder valt ook de introductie van het nieuwe winkelconcept van Manfield in nog eens tien vestigingen. Ten opzichte van niet-vernieuwde winkels laten die in het tweede kwartaal een omzetstijging zien van veertien procentpunten.

Ook het nieuwe concept van Brantano in België wordt volgens zijn moederbedrijf positief ontvangen. De omzet van de pilotwinkel nam in mei en juni eveneens met veertien procentpunten toe in vergelijking met andere winkels in die periode. Een tweede pilotwinkel wordt komende maand geopend. Staelens ziet daarnaast bij onze zuiderburen ruimte voor sneakerformule Pro, dat in ons land 32 vestigingen telt. "Dat kennen ze in België nog niet op de manier als in Nederland", zegt hij in De Financiële Telegraaf.

Daarnaast werkt Macintosh aan een nieuw concept voor Dolcis. Dat concept is bijna uitontwikkeld en wordt nog dit jaar bij wijze van proef in Den Haag geïntroduceerd. Het detailhandelsconcern ziet naar eigen zeggen zijn marktaandeel groeien. "Onze omzet daalt, maar wel met negen procent minder winkels. Daarmee verstevigen we ons marktaandeel", aldus Staelens.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!