Rusland werd ooit beschouwd als de meest lezende natie ter wereld. Het afgelopen jaar kocht echter meer dan de helft van alle Russen helemaal geen boeken. Van de 8500 boekwinkels halverwege de jaren negentig zijn er nu nog zo’n vijftienhonderd over. Het culturele bolwerk Moskou telt er 226, op een bevolking van zo’n twaalf miljoen mensen. Ter vergelijking: Parijs heeft er zevenhonderd. CNN legt het probleem van de Russen bloot: er is geen gave boekwinkel. Althans, geen van de Russische boekenwinkels heeft zijn lijst van achttien coolste boekwinkels ter wereld gehaald.
Boekhandel Dominicanen (Maastricht)
Nederland is wel vertegenwoordigd op de lijst van de Amerikaanse nieuwsorganisatie. De uitverkiezing van de boekhandel in Maastricht zal iets te maken hebben met de ruim zevenhonderd jaar oude Dominicaner Kerk, waar de winkel gevestigd is. Al heeft Dominicanen nooit wat gehoord van iemand van CNN, zegt marketing- en communicatiemedewerker Jolein Verschuren in De Telegraaf. “Maar hij of zijn moet wel hier geweest zijn. We blijken ook nog de beste koffie van de stad te hebben.â€
De unieke locatie is echter geen garantie voor commercieel succes. De afgelopen jaren verkeerde Dominicanen financieel in zwaar weer. De retailer overweegt nu boeken in andere talen te gaan verkopen, omdat er bezoekers uit de hele wereld komen. “Die komen nu alleen een kijkje nemen, maar misschien kunnen ze hier straks ook een boek kopen.â€
1200 Bookshop (Guangzhou, China)
Deze vestiging in Guangzhou, ook bekend als Kanton, is 24 uur per dag open en heeft niet alleen naam gemaakt met de verkoop van boeken en koffie, maar ook als toevluchtsoord voor reizigers. De winkel is geïnspireerd op de Shakespeare and Company-winkel in Parijs, die we later in deze lijst tegenkomen.
Assouline Venezia (Venetië, Italië)
Deze winkel op de begane grond van het Bauer Hotel is pas sinds vorig jaar open. Uitgever Assouline haalde de top achttien dankzij het interieurdesign.
Books for Cooks (Melbourne, Australië)
Books for Cooks in Melbourne is de enige winkel in heel Australië die gespecialiseerd is in kookboeken, waaronder enkele exemplaren uit de achttiende eeuw.
Cafebreria El Pendulo (Mexico-Stad, Mexico)
El Pendulo is de plek om een ochtend in het weekend door te brengen. Ontbijt wordt dan bijgestaan door live klassieke muziek.
El Ateneo (Buenos Aires, Argentinië)
In 1929 werd het pand in de hoofdstad van Argentinië nog verbouwd tot bioscoop, maar begin deze eeuw werd er een boekenwinkel van gemaakt. Het podium en de boxen zijn inmiddels ingericht als plekken om te lezen.
Eslite Dunnan Store (Taipei, Taiwan)
De eerste boekenwinkel van Taipei die zijn deuren 24 uur openhield is vooral bekend om zijn enorme voorraad aan boeken en magazines van verschillende talen. Wegens succes zijn er inmiddels nog twee vestigingen van Eslite in Taipei.
Foyles (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Foyles bestaat al een eeuw, maar verhuisde vorig jaar naar een nieuwe locatie van liefst dertien tennisvelden groot. Op steenworpafstand van zijn vorige onderkomen.
John K. King Used & Rare Books (Detroit, Verenigde Staten)
De gigantische boekenwinkel van John K. King is één van de best bezochte locaties van Detroit. Het filiaal heeft meer dan negenhonderd gealfabetiseerde categorieën.
Librairie Avant-Garde (Nanjing, China)
Librairie Avant-Garde is de tweede Chinese boekwinkel in de lijst, maar volgens CNN wel de mooiste. Het pand diende ooit als schuilkelder.
Livraria Lello (Porto, Portugal)
De trekpleister in Porto kwam eerder dit jaar in het nieuws toen het entreegeld ging vragen. Bezoekers krijgen hun drie euro terug als ze een boek aanschaffen.
Parnassus Books (Nashville, Verenigde Staten)
Schrijfster Ann Patchett opende een eigen boekwinkel in Nashville. Sindsdien is zij de onofficiële woordvoerder van onafhankelijke boekenwinkels die zuchten onder de dominantie van Amazon.
Powell's City of Books (Portland, Verenigde Staten)
Bezoekers kunnen volgens CNN gerust twee tot drie dagen uittrekken om de boekwinkel in Portland te verkennen. ’s Werelds grootste winkel in nieuwe en gebruikte boeken is verdeeld over meerdere verdiepingen die bovendien vaak overbevolkt zijn.
Rizzoli Bookstore (New York, Verenigde Staten)
Rizzoli sloot zijn geliefde winkel in april vorig jaar, maar maakte een comeback op Broadway.
Shakespeare and Company (Parijs, Frankrijk)
De winkel in Parijs lijkt rechtstreeks afkomstig uit een boek van Ernest Hemingway. Shakespeare and Company komt dan ook meerdere malen terug in zijn boek A Moveable Feast (Een roerende feestdag).
Stanfords (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Stanfords maakt het onvindbare vindbaar met een gids en uitneembare kaart.
Strand (New York, Verenigde Staten)
In de jaren twintig stonden zes blokken van Fourth Avenue in Manhattan bekend als ‘Book Row’. Van de 48 boekenwinkels uit die tijd is alleen Strand nog over.
The Last Bookstore (Los Angeles, Verenigde Staten)
Het is echter een vestiging in Los Angeles die naar The Last Bookstore luistert. Het is volgens CNN niet te hopen dat de voorspelling van die naam ooit uitkomt.
Reacties 0