'Huurprijzen moeten sneller omlaag'

Leegstand bestrijden door gratis winkels weg te geven is prima, maar het kernprobleem ligt in de huurprijzen. Die zijn namelijk nog altijd te hoog, zegt een woordvoerder van Detailhandel Nederland in Trouw. “De markt is te traag.”

Veel winkeliers zijn momenteel in onderhandeling met winkeleigenaren en de huren veranderen langzaam, weet de belangenorganisatie. “Vooral in de middelgrote steden, waar winkeliers het moeten hebben van publiek uit de regio, zouden ze nog verder moeten worden aangepast.”

Deze middelgrote steden hebben het moeilijk, stelt beroepsgeograaf en hoogleraar Gert-Jan Hospes. Ze missen de aantrekkingskracht van een grote stad en het knusse van een dorp. Hij begrijpt daarom het experiment van Hengelo met huurvrije winkelpanden. “Nieuwe ondernemers brengen reuring, dat kan de aantrekkelijkheid verbeteren.”

Hengelo beschikt over tachtig leegstaande winkelpanden, waarvan er tien tijdelijk voor niets ingevuld kunnen worden door nieuwe, jonge ondernemers. Steden hebben een ‘trigger’ nodig, denkt Hospes. Dat kan goede horeca zijn of een winkel van Primark, zoals in het nabijgelegen Enschede. Hij raadt gemeenten altijd aan te kijken bij een outletcenter, waar bezoekers gratis parkeren, gezelligheid heerst en vaak historiserend wordt gebouwd. “Maar dat is natuurlijk vloeken in de kerk.”

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends