​Meneer J.: bij leven reeds een legende

Jaap Blokker is na zijn overlijden in 2011 getransformeerd tot een mythe – buiten maar vooral binnen zijn concern. Bij elke stap dat een manager van Blokker neemt lijkt het gefluisterde adagium ‘Wat Zou Meneer J. Hebben Gedaan?’. Hans Verstraaten schetst in het septembernummer van RetailTrends een portret van een keiharde werker, hands-on manager, beschaafd en ingetogen mens.

Jaap Blokker was bij leven reeds een legende. “Een wandelende retail-wikipedia”, noemt Krein Bons hem. Hij leerde meneer J. kennen toen die commissaris bij zijn vanHaren werd. “Hij was onaantastbaar, duldde geen tegenspraak.”

Blokker zonder Jaap Blokker bleek ondenkbaar en via de wet van de selffulfilling prophecy blijkt het almaar meer ondenkbaar. De Blokker Holding is nog altijd een familiebedrijf, zij het dat de familie beroofd is van zijn almachtige en alwetende Pater Familias en in diepe rouw is blijven steken.

Dat is uiteraard mede de schuld van Jaap Blokker zelf. Hij runde in de functie van algemeen directeur 34 jaar zijn bedrijf. Bevenens algemeen directeur was hij op informele basis onder meer hoofd inkoop, hoofd personeelszaken, hoofd winkelinrichting, hoofd acquisities, hoofd beste locaties vinden en hoofd formulebedenken.

Het volledige portret van meneer J. is gepubliceerd in het septembernummer van RetailTrends. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!