Veranderende boekhandels denken weer in groei

De grote zelfstandige boekhandels in ons land zien hun omzet na enkele zware jaren weer oplopen. “De grootste krimp is voorbij”, zegt Fabian Paagman van de gelijknamige Haagse boekwinkel in Het Financieele Dagblad.

Boekhandels hadden onder meer last van de concurrentie van online spelers en de onrust rond de faillissementen van Selexyz en Polare. De zelfstandige boekhandels verkopen echter steeds meer zelf online en nu de economie aantrekt wordt het ook in de winkels drukker.

Dat komt mede doordat het profiel van veel boekhandels is veranderd. “De boekhandel is door de financiële crisis ondernemender geworden”, aldus directeur Eelco Zuidervaart van Boekhandel Donner in Rotterdam. De winkels gelden nu meer als ontmoetingscentra met horeca, debatten en aansprekende gasten. Paagman stelt met zo’n tweehonderd activiteiten ongeveer vijftienduizend man te trekken. “En meer traffic leidt doorgaans tot meer verkopen.”

Paagman verwacht dit jaar op 12,5 miljoen euro omzet uit te komen, vijf procent meer dan vorig jaar. Ook Boekhandel Donner en de Zwolse winkel ‘Waanders in de Broeren’ zien een stijging. Toch zijn er ook zorgen, stelt Het Financieele Dagblad. Zo zouden uitgevers rechtstreeks met lezers in contact willen komen, terwijl de studentenaantallen en het niveau van het secundair en hoger onderwijs teruglopen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!