​De Bijenkorf halveert zondagtoeslag en schrapt jeugdloon

De Bijenkorf heeft via co-creatie een principeakkoord bereikt met CNV en FNV over een nieuwe cao. Daarbij wordt onder meer de zondagtoeslag gehalveerd naar vijftig procent. “Dat is natuurlijk erg belangrijk voor ons, aangezien winkelen in het weekend sterk groeit”, reageert ceo Giovanni Colauto.

Tegenover de halvering van de zondagtoeslag staat een ‘marktconforme verhoging’ van ruim drie procent. Daarnaast worden de jeugdschalen volgens Colauto flink verhoogd. “Wij vinden dat kwaliteit van werk niet per se leeftijdsafhankelijk is.”

Een 20-jarige krijgt er volgens FNV-bestuurder Niels Suijker in één klap dertig procent loon bij. “Jongeren worden hier straks niet meer afgescheept met het jeugdloon.”

De kerstgratificatie blijft staan op vier procent, maar werknemers kunnen ook voor aanvang van het boekjaar kiezen voor een winstafhankelijke uitkering. Daarbij ligt de bonus tussen de twee en zes procent. Verder stelt de warenhuisketen een vitaliteitsbudget van maximaal vijfhonderd euro beschikbaar, dat volgens Colauto is gericht op de ‘fysieke en mentale wellbeing’ van zijn werknemers. “Hiermee lopen wij voorop in de retail.”

De afspraken zijn ontstaan via een zogenaamd co-creatietraject, waarbij eerst met alle partijen en betrokkenen ideeën zijn uitgewisseld. Zo zijn alle filialen bezocht om in overleg te gaan met medewerkers, zegt CNV-onderhandelaar Martijn den Heijer. “We zijn niet direct gaan onderhandelen en in de loopgraven gaan zitten.” De cao, die 21 maanden zal gelden, wordt de komende weken aan de vakbondsleden voorgelegd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!