Bakker Cash & Carry is al bijna twintig jaar in handen van buitenstaanders, nadat de aandeelhouders hun bedrijf voor 105 miljoen gulden verkochten aan Kingfisher. Het Britse retailconcern, in eigen land vooral bekend van doe-het-zelfketen B&Q, was destijds al eigenaar van de Franse elektronicaketen Darty. In 2003 werden alle elektronicawinkels van Kingfisher ondergebracht bij KESA, dat drie jaar terug weer zijn naam veranderde in Darty. Darty wordt op zijn beurt nu overgenomen door Fnac, een Franse warenhuisketen. Is het nog te volgen? We praten je bij over de nieuwste ontwikkelingen rond de Nederlandse elektronicaketen.
BCC breidde zijn winkelbestand onder Frans/Britse vleugels uit van 23 naar de huidige 75 vestigingen. Zo werden onlangs nog miljoenen geïnvesteerd in de aankoop van achttien concurrerende winkels van Harense Smid, Mikro-Electro en It’s Electronics. Daarmee blijft de Nederlandse retailer een relatief kleine speler binnen de groep, die goed is voor in totaal ruim vierhonderd winkels. Helemaal als daar het winkelbestand van Fnac bij wordt opgeteld.
Hoeveel winkels heeft Fnac dan?
Het totale concern heeft de beschikking over 114 winkels in Frankrijk en nog eens 72 tot ver daarbuiten. Fnac is namelijk actief in Noord- en Zuid-Europa, maar ook in Brazilië en Marokko.
Zijn dat allemaal warenhuizen?
Fnac beschikt over vier formats, waaronder het traditionele warenhuis van gemiddeld 2400 vierkante meter. Die bevinden zich vooral in stadscentra en in winkelcentra van de grootste steden. Daarnaast is er een format voor buitenwijken met een gemiddelde oppervlakte van tweeduizend vierkante meter en stadswinkels van driehonderd tot meer dan duizend vierkante meter. Dat laatste type is bedoeld voor middelgrote steden, met minder dan honderdduizend inwoners. Tot slot zijn er reiswinkels op stations en vliegvelden van zestig tot driehonderd vierkante meter.
Wat kun je er kopen?
Fnac noemt zichzelf de leidende retailer op het gebied van cultuur, vrije tijd en technologie. Het warenhuis wordt daarom ook geregeld als entertainmentketen bestempeld. Klanten kunnen er terecht voor muziek, boeken, games, kantoorbenodigdheden, foto’s, tv’s, audio en computers. De afgelopen jaren kwamen daar ‘Maison & Design’-producten bij: kleine huishoudelijke apparaten die hoog scoren op het gebied van innovatie en design. Bovendien beschikken alle Franse winkels tegenwoordig over speciale afdelingen voor kinderen, met onder meer speelgoed, boeken, muziek en videogames.
Het assortiment bestaat naast deze redactionele en technologische producten uit telefoons, tickets en reisproducten. Het telefoongedeelte is sinds vier jaar volledig uitbesteed aan operator SFR, terwijl Fnac zichzelf beschouwt als de grootste verkoper van tickets voor voorstellingen, sportevenementen en attractieparken.
Verkoopt dat ook een beetje?
Ja, in ieder geval als je de omzet vergelijkt met de ruim vierhonderd winkels van Darty. Vorig jaar was Fnac goed voor 3,9 miljard euro omzet, vier ton meer dan zijn nieuwe speeltje. Het leidde tot een bedrijfsresultaat van 77,1 miljoen euro en nettowinst van 41 miljoen euro. Bovendien trekt zijn website 9,5 miljoen unieke bezoekers per maand, waarmee Fnac.com op Amazon na grootste e-commercespeler van Frankrijk is.
Wat moet Fnac met Darty?
Synergie, dat is het toverwoord. Waar Ahold en Delhaize op vijfhonderd miljoen euro aan synergie-effecten rekenen, verwacht Fnac dat de overname van Darty jaarlijks 85 miljoen euro aan financiële voordelen oplevert. Dat is nog gerekend buiten eventuele omzetsynergieën als gevolg mogelijke combinaties tussen de twee retailers.
De entertainmentketen wees er bij zijn eerste bod al op dat de twee kunnen werken aan een efficiënt winkelnetwerk, een ruimer assortiment en een bredere internationale aanwezigheid. De 85 miljoen euro is op te splitsen in twee ongeveer even grote helften: inkoop- en operationele voordelen. Beide spelers zijn actief in de verkoop van kleine huishoudelijke apparaten, bruingoed en grijsgoed en kunnen in die segmenten nog grotere kortingen afdwingen bij leveranciers. Iets wat al werd gevreesd toen de BAS Group failliet ging: grote spelers als BCC, Coolblue en Media Markt die de Nederlandse markt domineren.
De overige besparingen worden onder meer gerealiseerd door te snijden in de huur en andere infrastructuurkosten. Ook denkt Fnac zijn magazijn- en distributieactiviteiten te kunnen optimaliseren, bepaalde hoofdkantoren samen te kunnen voegen en te kunnen besparen op zijn advertentie-uitgaven.
Wat kost dat?
Fnac heeft omgerekend zo’n 859 miljoen euro over voor de overname van het moederconcern van BCC. De aandeelhouders van Darty kunnen hun aandelen uit laten betalen of 37 aandelen inruilen tegen één van Fnac. In totaal heeft Fnac 95 miljoen euro aan contanten gereserveerd voor de overname. Bovendien moet er naar schatting nog eens 65 miljoen euro worden uitgegeven om alle geïdentificeerde synergieën überhaupt te bereiken.
Wat vinden de aandeelhouders ervan?
Die zijn laaiend enthousiast, ook omdat Fnac zijn oorspronkelijk bod van zo’n 720 miljoen euro wat heeft verhoogd. Sinds de eerste aankondiging eind september zijn de koersen van beide beursgenoteerde bedrijven flink gestegen: Darty vloog met 37 procent omhoog, Fnac met twintig procent.
En wat vindt BCC?
De verwachte kostenbesparingen hebben weinig van doen met BCC. Fnac heeft eigenlijk alleen gekeken naar de synergieën met het merk Darty en nauwelijks naar BCC of zijn Belgische broertje Vanden Borre. De Nederlandse elektronicaketen voelt zich bovendien niet geroepen te reageren op de overname door Fnac. BCC is sowieso lastig te bereiken sinds de moeizame implementatie van een nieuw warehouse systeem. De retailer heeft zijn handen nog vol van de overname in eigen land eerder dit jaar. Een klachtenregen maakte zijn klantenservice onbereikbaar en nog altijd is het ‘erg druk’ bij zijn telefoondienst. Achttien winkels integreren is zo eenvoudig nog niet, laat staan vierhonderd.
Reacties 0