​Banken maken haast met sneller betalen

Banken beginnen medio volgend jaar met de bouw van een infrastructuur die het betalingsverkeer moet versnellen. Daarmee moeten transacties tussen verschillende banken binnen enkele seconden mogelijk worden.

De systemen van de banken moeten in de eerste helft van 2018 klaar zijn, zodat snel overboeken in 2019 officieel mogelijk is. Op kleinere schaal kan dat al sneller gebeuren, voorziet directeur Piet Mallekoote van Betaalvereniging Nederland in De Telegraaf. “Tussenoplossingen zijn mogelijk, zolang de deadline van 2019 niet wordt vestoord.”

Retailers lopen jaarlijks miljoenen euro’s is door de trage boekingen, stelde Detailhandel Nederland eerder. Ook de politiek spoorde de banken aan om hun betalingsverkeer te versnellen. PvdA-kamerlid Henk Nijboer noemde het belachelijk dat banken in het huidige online tijdperk slechts zo’n tweehonderd betaaldagen per jaar hebben. "Of je nu een ondernemer bent die op zaterdag veel spullen via pinbetalingen verkoopt of een werknemer die in het weekend zijn salaris krijgt, iedereen moet direct over zijn geld kunnen beschikken", aldus Nijboer.

De banken lieten toen weten te kijken naar de mogelijkheden om betalingen in het weekend te verwerken. Een snellere geldverwerking is volgens hen echter niet eenvoudig doordat een deel van de betaalketen zich in het buitenland bevindt. Daarnaast is de controle of er geen crimineel geld wordt overgeboekt een cruciaal punt binnen de nieuwe betalingsinfrastructuur. “We willen dat dit straks razendsnel maar wel zorgvuldig gebeurt”, aldus Mallekoote.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!