​Staples mag Office Depot niet kopen

De Amerikaanse en Canadese toezichthouders geven geen toestemming voor de overname van Office Depot door Staples. Dat hebben de Federal Trade Commission en Canada’s Competition Bureau deze week laten weten.

Staples wil 6,3 miljard dollar neerleggen voor Office Depot, om de circa vierduizend winkels onder een dak te brengen. Omdat de ketens nu al de twee grootste aanbieders voor grote zakelijke klanten zijn, zou een fusie volgens de Amerikaanse toezichthouder de concurrentie significant verminderen. Grote bedrijven zouden dan ‘niet langer kunnen rekenen op het gunstige effect van gezonde concurrentie op de prijzen, die ze nodig hebben om de kosten van kantoorartikelen te drukken’.

Staples kondigde begin dit jaar al aan Office Depot te willen overnemen. De twee retailers laten nu weten het besluit van de toezichthouders aan te zullen vechten. Het besluit is volgens Staples en Office Depot gebaseerd op een gebrekkige analyse. Zo zou de Amerikaanse toezichthouder het verstorende effect van nieuwe concurrenten binnen de digitale economie onderschatten.

Staples en Office Depot denken door een fusie meer dan een miljard dollar aan synergievoordelen te behalen in drie jaar, onder meer door de ‘fysieke aanwezigheid te optimaliseren’. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de aanwezigheid in Nederland, waar onder meer het Europese hoofdkantoor van Office Depot staat. De Europese Commissie kondigde eerder al een onderzoek naar de fusie aan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!