'Winkeliers met handen in haar over tasjesverbod'

Winkeliers weten nauwelijks waar ze aan toe zijn met het verbod op het gratis weggeven van plastic tassen. Dat verbod gaat op 1 januari in, maar is volgens De Telegraaf een ‘gedrocht’.

Lange tijd bleef onduidelijk welke tassen niet langer gratis meegegeven mogen worden. In oktober werd vastgelegd dat ook papieren tassen met een dun laagje plastic zijn verboden. Veel winkeliers hebben die echter besteld om na de jaarwisseling aan hun klanten mee te geven. “Zij doen vaak een paar jaar met een voorraad tassen”, aldus beleidsadviseur Femke den Hartog van INretail.

Den Hartog is bang voor vervelende discussies bij de kassa, omdat klanten een dergelijke gelamineerde papieren tas niet als een plastic tas zien. Desondanks zijn winkeliers verplicht er geld voor te vragen, met een richtprijs van 25 cent. “Als mensen net voor een paar honderd euro kleding hebben gekocht, ga je ze niet nog een kwartje vragen voor een tasje. Dat staat gewoon niet”, aldus Paul Jacobs van de gelijknamige modezaak uit Weert.

De chaos is volgens Den Hartog ontstaan doordat de inmiddels opgestapte staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu geen heldere regelgeving wist op te stellen. Het is dan ook tekenend dat het verbod de eerste maanden amper wordt gehandhaafd. “Eerst kijken we hoe de naleving is, met steekproeven”, aldus een woordvoerder.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!