FNV overweegt acties om supermarkt-cao

Vakbond FNV gaat niet akkoord met de nieuwe cao voor de supermarktbranche. De bond denkt na over vervolgstappen en sluit acties niet uit.

Maandag werd bekend dat CNV Dienstenbond en werkgevers een akkoord hadden bereikt over een nieuwe cao. FNV was daar niet bij betrokken, omdat de vakbond eerder deze maand uit het overleg stapte.

Vooral jongeren schieten niks op met de nieuwe afspraken, vindt FNV-onderhandelaar Frans de Beer. “Zij blijven bij de supermarkt werken voor half loon. De nieuwe bepaling dat mensen van 22 jaar geen jeugdloon krijgen is een lege huls, de meeste medewerkers in de supermarkt zijn een stuk jonger.”

In het nieuwe akkoord worden onder meer de toeslagen voor werken op zaterdag en in de avond afgeschaft. “Supermarkten maken goede winst, maar die willen ze niet delen met hun medewerkers”, concludeert De Beer. Tegenover het wegvallen van de toeslagen staat een volgens FNV ‘magere’ loonsverhoging van 1,25 procent per jaar.

De supermarktbranche had sinds april 2013 geen cao meer. De nieuwe cao is geldig tot en met maart 2017. CNV toonde zich tevreden met het nieuwe akkoord en zei dat het ‘totale pakket goed in balans’ is.

Reacties