Consumenten kunnen aankopen in de winkel vanaf volgend jaar afrekenen via een QR-code. Winkels kunnen een code genereren, zodat de klant die kan scannen om met zijn smartphone te betalen. Dat laat adjunct-directeur Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland weten aan de NOS.

De klant wordt na het scannen van de code naar de app van zijn bank geleid, zodat hij kan betalen via iDEAL. Betaalvereniging Nederland, de beheerder van iDEAL, wil de toepassing aan het begin van het tweede kwartaal introduceren.

De betaalmethode is volgens Boudewijn vooral handig voor ondernemers die geen pinautomaat hebben. Zij hoeven geen dure apparatuur aan te schaffen om klanten de mogelijkheid te bieden om te pinnen, maar kunnen een QR-code bijvoorbeeld met een printer afdrukken.

De nieuwe toepassing zal de pinautomaat niet vervangen, denkt Boudewijn. Een transactie duurt langer dan bij een (contactloze) pinbetaling in bijvoorbeeld een supermarkt. “Waar snelheid belangrijk is, zal je niet zo snel QR-transacties zien.”