Veel nieuwbouwplannen ondanks leegstand

Nederlandse gemeenten hebben plannen voor in totaal bijna 1,2 miljoen vierkante meter aan winkelruimte. Dat terwijl de gemiddelde leegstand per gemeente 7,5 procent is, schrijft De Telegraaf.

Middenstanders en vastgoedeigenaren waarschuwen voor een kaalslag in de binnensteden en spreken schande van de grote bouwplannen. Zo staat in de binnenstad van Assen twintig procent van de winkelruimte leeg. Toch heeft de gemeente plannen voor een outletcentrum van 23.500 vierkante meter buiten het stadscentrum, bij het TT-circuit. En zo zijn veel gemeenten bezig met nieuwbouwplannen in plaats van het terugdringen van bestaande leegstand, aldus Detailhandel Nederland.

“Er staat al bijna acht procent leeg, terwijl je pas bij maximaal vier procent leegstand van gezond mag spreken”, zegt Tom Ponjee van de brancheorganisatie. Hij spreekt van ‘bouwen voor leegstand.’ In de huidige leegstandscijfers zijn de recente faillissementen van V&D, Macintosh en DA nog niet meegerekend. Het effect daarvan op de leegstand is nog onbekend.

Behalve in Assen zijn er plannen voor grote outletcentra in onder meer Zoetermeer, Halfweg, Zevenaar en Roermond. In Zevenaar en Halfweg hebben die al tot rechtszaken geleid.

Ook de uitbreiding van winkelcentrum Leidsenhage is al langere tijd onderwerp van discussie. Vastgoedbelegger Unibail-Rodamco wil daar 25 duizend tot dertigduizend vierkante meter winkelruimte bijbouwen. Syntrus Achmea en andere vastgoedeigenaren zijn bang dat zo'n megawinkelcentrum leegstand in de omliggende winkelgebieden veroorzaakt. Dat is volgens de gemeente Leidschendam-Voorburg niet het geval.

Syntrus heeft een rechtszaak aangespannen, die maandag voorkwam bij de Raad van State. Die doet over twee weken een uitspraak.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!