Assen zet outletplannen door

Het college van burgemeester en wethouders van Assen wil meewerken aan een outletcenter bij het TT-circuit. Dat heeft het college bekendgemaakt in een voorstel dat deze week naar de gemeenteraad is gestuurd.

De komst van een outletcenter levert structureel ruim driehonderd banen op, aldus het college. Bovendien zien B en W het factory outlet center als een impuls voor de toeristische aantrekkelijkheid van de stad, de provincie en Noord-Nederland en als een aanvulling op het recreatief aanbod. Los van het outletcenter werkt de gemeente ook aan een plan om de binnenstad van Assen een impuls te geven. Het raadsvoorstel wordt op 28 januari besproken.

Een outletcenter in Assen haalt voldoende klanten en omzet, concludeerden de onderzoeksbureaus CityWorks, Strabo en B@S Consultans vorig jaar al. Bovendien zijn de negatieve effecten voor de bestaande winkels beperkt. Het nieuwe outletcenter moet in 2018 zijn deuren openen.

Het koopjescentrum moet zo’n tachtig winkels bevatten en kan een jaaromzet van 42 tot 68 miljoen euro verwachten. Het aantal bezoekers wordt geschat op 1,6 miljoen, waar nog een half miljoen toeristen bijkomen. Lokale winkeliers vrezen omzetverlies en leegstand. Ook Detailhandel Nederland vindt de plannen onverantwoord. “Het noorden moet zich outletcentrumvrij verklaren”, zei secretaris Jildau Schuilenburg in oktober.

Reacties

Laatste nieuws

RetailTrends