​Platenzaak kent kleine opleving

Het aantal muziekwinkels is in 2015 voor het eerst sinds jaren weer opgelopen. Waren er in 2014 nog 245 platenzaken, vorig jaar liep dat aantal op tot 265. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het statistiekbureau telde in 2007 nog liefst 815 muziekwinkels. Sindsdien verdwenen formules als Van Leest uit de winkelstraat en moesten ook zaken als Boudisque, Brutus en Get Records hun deuren sluiten. Bovenal bestaat Free Record Shop tegenwoordig alleen nog als shop-in-shop binnen winkels van Boekenvoordeel, waar die formule op het hoogtepunt over ruim 180 eigen vestigingen in ons land beschikte.

De groeiende populariteit van vinyl zorgt nu voor een kleine opleving in de winkelstraat, stelt eigenaar Dick van Dijk van Concerto en Plato. “Er komen weer wat tweedehands muziekwinkels en snuffelzaken bij. Een platenzaak is daarvoor een groot woord.”

Aantal winkels in audio- en video-opnamen

Van Dijk liet eerder al weten verkoopcijfers te noteren die voor het laatst voor het digitale tijdperk werden behaald. Dat komt enerzijds door de groei van vinyl en anderzijds door de verkoop van het nieuwste album van Adele. De Britse zangeres zette streamingdiensten als Spotify buitenspel, door het album alleen fysiek beschikbaar te stellen.

Van Dijk gaat in het februarinummer van RetailTrends verder in op de groeiende populariteit van vinyl en zijn initiatieven om de loop in de winkels van Concerto en Plato te houden. Klik hier voor meer informatie over een abonnement.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!