Amazon wil zijn eerste fysieke boekenwinkel in Seattle op grote schaal een vervolg geven. De Amerikaanse etailer heeft de ambitie om drie- tot vierhonderd fysieke boekenwinkels te openen. Dat laat topman Sandeep Mathrani van winkelcentrumeigenaar General Growth Properties weten tegenover The Wall Street Journal.

Mathrani deed zijn uitspraken in een gesprek over de verdiensten van General Growth Properties. Hoe hij bij de drie- tot vierhonderd winkels komt is volgens het dagblad niet helemaal duidelijk, maar hij zou gesproken kunnen hebben met vastgoedmanagers van Amazon over hun plannen. Zowel Amazon als de winkelcentrumeigenaar wil echter niet reageren.

Amazon opende in november in zijn thuisstad Seattle een eerste boekhandel. In die winkel worden zowel boeken, als apparaten van Amazon Kindle en Fire verkocht. De lokale voorraad wordt bepaald door data afkomstig van online shoppers. In de winkel liggen de meest verkochte boeken, evenals de exemplaren die online het beste gewaardeerd worden.

De Amerikaanse etailer hoopt met de inzet van deze data een concurrentievoordeel te hebben ten opzichte van reguliere boekhandels. Die winkels kampen veelvuldig met onverkochte boeken, die teruggestuurd worden naar de uitgever. Bovendien zou een boekhandelketen volgens Mathrani ook een oplossing zijn voor het grote aantal retouren.