Stemmen uit Assen

Stemmen uit Assen

Ondanks protesten uit allerlei hoeken heeft de gemeenteraad van Assen donderdagavond ingestemd met de komst van een outletcentrum naar het TT Circuit. Negentien stemmen voor en veertien stemmen tegen: initiatiefnemer Raymond Coronel kan aan de slag. RTV Drenthe was aanwezig bij de beslissende raadsvergadering en peilde de eerste reacties.

Het enthousiasme van Coronel is wat getemperd door de voorwaarden die de gemeenteraad aan de komst van het outletcentrum stelt. Zo stemden vier van de vijf fractieleden van de ChristenUnie in met de komst, maar alleen als het koopjescentrum op zondag dezelfde openingstijden hanteert als de winkels in de binnenstad. Dat betekent dat het outletcentrum straks alleen tussen twaalf en zes zijn deuren mag openen, op een dag die een groot deel van de omzet moet binnenhalen.

Coronel blijft desondanks overtuigd van het succes van het outletcentrum. Hij is vrijdag al begonnen met het invullen van de details, vertelt hij tegenover het Dagblad van het Noorden. “We hebben alles voorbereid en over een week of zes kunnen we met het bestemmingsplanvoorstel komen”. De provincie mag vervolgens nog een zegje doen over dat plan, omdat de huidige Omgevingsvisie geen detailhandel toestaat in het buitengebied.

INretail ziet daar kansen om de komst van de outlet alsnog te dwarsbomen. De brancheorganisatie, die fel tegenstander is van meer dan de huidige drie outlets in ons land, vindt dat Assen zijn binnenstad om zeep helpt en wil dat de provincie Drenthe ingrijpt ‘omdat het effect van de outlet de hele noordelijke regio treft’.

Ook voorzitter Peter Sluyter van binnenstadsvereniging MKB Assen hoopt dat de provincie dwars gaat liggen. Hij wijst op alle rapporten die er over het outletcentrum zijn verschenen. In geen enkele staat volgens hem dat het goed is voor de binnenstad. "Toch kiest de raad voor zo'n outletcentrum. En ja, ze willen ook in de stad investeren, maar én én gaat dus niet."

Volgens INretail staat inmiddels al achttien procent van de winkels leeg, en zal dat percentage bij de komst van een outletcentrum verder oplopen. 'De zestig tot tachtig winkelunits in de geplande outlet (en in een volgende fase nog eens 35) zullen vooral mode, schoenen en sportassortiment verkopen. Uitgerekend deze branches vormen de trekkers naar een binnenstad', aldus de organisatie.

Op social media lijkt er vooral sprake van verbazing over het besluit van de gemeenteraad. 'Bizar toch!', twittert ING-sectormanager Dirk Mulder, om zich direct af te vragen of het goed is voor Assen en slecht voor de binnenstad. Tony Wijntuin van bureau WYNE vindt het bijzonder dat ondanks alle weerstand is besloten om door te gaan met de procedure. Paul te Grotenhuis noemt het een dieptepunt qua visie, maar hij is dan ook woordvoerder van INretail. "Nu zorgen dat de provincie wijzer oordeelt!", twittert hij. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Dit artikel krijg je cadeau. Lees alles van RetailTrends voor slechts € 10,- (eerste maand).

Word member Of log in