Het reusachtige warenhuis van Nordstrom onthuld

Het is inmiddels vier jaar terug dat Nordstrom bekendmaakte zijn eerste warenhuis in New York te openen. En wat voor één: liefst 464 meter telt het pand straks bij oplevering. Daarmee is de 'Nordstrom Tower' het op één na hoogste gebouw van de stad en het land. En de hoogste woontoren ter wereld, want niet alle 99 verdiepingen zijn natuurlijk voor het warenhuis gereserveerd.

Nordstrom laat nu voor het eerst zien wat we van de toren kunnen verwachten. Of in ieder geval van de eerste zeven verdiepingen, waar consumenten vanaf 2019 kunnen winkelen.

Zo’n 34 duizend vierkante meter telt het warenhuis bij oplevering. De winkel omvat vier bestaande, historische gebouwen die worden gecombineerd met nieuwbouw. Het interieur van drie van die vier panden wordt met elkaar verbonden, waar het vierde aan Broadway gevestigde pand (zo’n vierduizend vierkante meter) voor de mannenafdeling gebruikt gaat worden.

Nordstrom is vooral erg trots op het exterieur van zijn eerste warenhuis in New York. Het pand krijgt een glazen en golvende façade, ontworpen door James Carpenter. Daardoor wordt de winkel ieder dagdeel en ieder seizoen voorzien van ander licht. De golven moeten er daarnaast voor zorgen dat je van buitenaf ‘selectief’ kan zien wat er in de winkel gebeurt. Voor consumenten in de winkel levert het volgens Nordstrom een ‘interactieve kijkervaring’ op.

Alleen de begane grond krijgt geen glazen en golvende façade. Nordstrom wil daar de historische gevels in oude luister herstellen. “We bouwen aan één van ‘s werelds grootste winkels in ’s werelds beste retailstad en onze ambitie is om een complete ervaring te creëren die het beste laat zien wat wij in huis hebben”, aldus topman Pete Nordstrom. “Wij denken met het moderne glazen exterieur in combinatie met de historische renovaties zowel het verleden als de toekomst van Manhattan te eren.”

Nordstrom is niet de enige warenhuisketen die aan een nieuw onderkomen in New York werkt. De Amerikaanse retailer, die overigens ook al plannen heeft voor een tweede winkel in de Big Apple, ziet ook branchegenoten als Neiman Marcus, Barneys New York en Saks Fifth Avenue aan nieuwe warenhuizen werken. Die laatstgenoemde keten van Hudson’s Bay besteedt bovendien net als Macy’s en Bergdorf Goodman miljoenen aan de renovatie van zijn huidige warenhuizen.

Het Amerikaanse warenhuis is terug, kopte RetailTrends dan ook nog geen jaar terug. Terwijl het warenhuis in ons land onder vuur ligt, bloeit hij op aan de andere kant van de oceaan. Waar e-commerce veel warenhuizen wereldwijd de afgelopen jaren langzaamaan de das om lijkt te doen – ook in ons land hebben dinosauriërs als V&D en HEMA het moeilijk – zien ze daar opeens een verrassende comeback.

Dat verhaal van onze correspondent Anke Meijer ging echter over New York. De stad waar het ene naar het andere warenhuis uit de grond wordt gestampt. Dat de Big Apple geen blauwdruk is voor de rest van de Verenigde Staten, bleek afgelopen december nog. Ook Nordstrom, dat er graag als succesvoorbeeld wordt bijgehaald, heeft het moeilijk.