​Curatoren van Halfords willen 16,5 miljoen van Macintosh

Macintosh Retail Group had ten tijde van zijn faillissement meerdere gerechtelijke procedures lopen. Zo eiste het winkelbedrijf miljoenen van Halfords en botste toenmalig dochterbedrijf Scapino met zowel Converse als Lidl. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren van het failliete retailconcern.

Macintosh stuurde afgelopen zomer al een dagvaarding naar de curatoren van Halfords voor een bedrag van 7,3 miljoen euro. De voormalige eigenaar meent namelijk op basis van zijn pandrecht recht te hebben op de opbrengst van de voorraden die na het faillissement van de keten zijn verkocht.

De curatoren van Halfords menen echter dat Macintosh het pandrecht ten onrechte heeft verkregen. Bij het verstrekken van de lening van 9,5 miljoen euro bij de verkoop aan algemeen directeur Peter Jan Stormmesand wist Macintosh volgens hen dat het bedrag onvoldoende was om Halfords van de ondergang te redden. De curatoren eisen daarom dat de pandrechten vernietigd worden en dat Macintosh tegenover de gezamenlijk schuldeisers van de automotiveketen verklaard onrechtmatig gehandeld te hebben. Daarnaast eisen ze een geldsom van zo’n 16,5 miljoen euro.

GB-Trade eist op zijn beurt een schadevergoeding van Macintosh, omdat het concern bij Halfords nagemaakte gps-kussens zou hebben verkocht. Verder heeft Converse een jarenlange juridische strijd met Scapino in zijn voordeel beslist. Die voormalige keten van Macintosh verkocht ruim twintigduizend schoenen die op schoenen van Converse leken. Daarom is het bedrijf veroordeeld tot het betalen van de proceskosten (bijna 174 duizend euro) en een nog te bepalen schadevergoeding. Converse moet die vorderingen bij de curatoren van Macintosh indienen.

Tot slot is er nog een strijd gaande tussen Scapino en Lidl in Zeeland. De supermarktketen wil een pand dat aan Scapino wordt verhuurd zelf betrekken, terwijl de schoenenketen wil dat Lidl de kosten voor het verhuizen en de reparatie van een verwarmingsinstallatie betaalt. De rechter heeft inmiddels besloten dat de huur op 1 juli eindigt. De curatoren van Macintosh beraden zich nog op eventuele vervolgstappen.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!

Pushberichten ontvangen?

Blijf op de hoogte van het laatste retailnieuws!