IKEA voorziet grote rol voor virtual reality

IKEA is een pilot gestart waarbij klanten keukens in virtual reality kunnen bekijken. De IKEA VR Experience werkt in combinatie met de HTC Vive, de virtual reality bril van smartphonefabrikant HTC en softwareontwikkelaar Valve.

IKEA wil virtual reality gebruiken om zijn aanbod te verbeteren en klanten meer mogelijkheden te bieden. De app VR Experience is een eerste stap in die richting. Met de app kunnen klanten zich door een virtuele keuken bewegen en zo een keuken op ware grootte bekijken. Daarnaast kunnen zij de keuken in realtime aanpassen aan hun voorkeuren. Om te kijken of de keuken ook geschikt is voor kleine kinderen kunnen gebruikers zichzelf verkleinen, om de keuken door de ogen van een peuter te bekijken.

Het woonwarenhuis verwacht dat virtual reality een grote rol gaat spelen voor zijn klanten. “Klanten kunnen het gebruiken om bijvoorbeeld verschillende interieur- en woonoplossingen uit te proberen voordat ze tot aanschaf overgaan”, zegt Jesper Brodin, managing director bij IKEA of Sweden en Range & Supply Manager bij IKEA Group. Brodin geeft daarbij aan virtual reality te zien als een mogelijkheid tot co-creatie met klanten. “We vragen gebruikers naar hun ideeën over hoe we virtual reality kunnen inzetten en hoe we de virtuele keuken kunnen verbeteren.”

De app is gemaakt in samenwerking met het Franse bedrijf Allegorithmic. Zij maken hierbij gebruik van de Unreal Engine 4 van Epic Games. De app is ontwikkeld voor de HTC Vive, de virtualrealitybril van HTC en Valve. Tot en met het einde van de pilot test in augustus wordt de IKEA VR Experience app doorlopend van updates voorzien.

RetailTrends