​‘Bestaande regels bieden retail veel ruimte’

​‘Bestaande regels bieden retail veel ruimte’

De huidige regels hoeven de detailhandel bij een ruimere interpretatie of andere handhaving niet te belemmeren. Dat is de conclusie van Platform31 op twee derde van de pilot Verlichte Regels Winkelgebieden.

De pilot moet zorgen voor meer ondernemerschap en ruimte voor innovatieve retailconcepten, door bestaande wet- en regelgeving kritisch tegen het licht te houden. Ondernemers stellen dat gemeenten te veel hebben dichtgetimmerd, maar dat blijkt mee te vallen in de pilotgemeenten Alkmaar, Midden Drenthe, Ede, Goes, Helmond, Oss, Roosendaal, Rotterdam, Sluis, Voorburg, Zeist en Zwolle.

In een aantal gemeenten ging de pilot voortvarend van start, maar drogen initiatieven nu op, constateert Platform31. De proef heeft meer succes in gemeenten waar een goed functionerend centrummanagement is. Dit betekent dat hier in voorgaande jaren in is geïnvesteerd, waar nu van wordt geprofiteerd. In andere gemeenten lijkt meer tijd nodig om vertrouwen en samenwerking op te bouwen;

Ook het innovatief vermogen van ondernemers wisselt sterk. Bovendien kunnen veel initiatieven makkelijk worden ingepast binnen bestaande regelgeving, soms met kleine aanpassingen aan het initiatief. Het wisselt per deelnemende gemeente of zo’n initiatief dan op de ‘pilotinitiatieven’-lijst wordt geregistreerd, of dat ze onder de reguliere dienstverlening worden gerekend.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Er staan fouten in het formulier. Corrigeer je invoer en probeer het opnieuw.

Vul uw wachtwoord nogmaals in ter controle.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!