De pilot rond het terugdringen van regeldruk in winkelgebieden heeft in veel gemeentehuizen voor een cultuurverandering gezorgd. Er wordt niet langer regelgericht, maar ondernemersgericht gewerkt. Dat concludeert Platform31 uit de pilot Verlichte regels winkelgebieden, die vrijdag is afgerond.
In twaalf binnensteden is onderzocht of ondernemers innovatiever worden als de regeldruk vanuit de gemeente vermindert. In totaal werden 140 ondernemersinitiatieven ingediend, waarvan er volgens het platform slechts negentien werden afgewezen. In deelnemende steden werd onder meer het terrasbeleid verruimd, zodat ook winkels een klein terras konden plaatsen. Verder mochten ondernemers straatmeubilair plaatsen, werden er alternatieve bestemmingen voor leegstaande winkels gevonden en winkeltijden versoepeld.
Platform31 liet tussentijds al weten dat in veel gevallen niet de geldende regels, maar de wijze van interpreteren, toepassen en handhaven ervan bepaalt in hoeverre ondernemers een te hoge regeldruk ervaren. ‘Vanuit ondernemersperspectief gaat het dus niet zozeer om de gedrukte regels, als wel om de beleefde regels’, schrijft Platform31 in een eindrapportage.
Gemeenten spanden zich volgens de organisatie in het kader van de pilot extra in om geldende regels flexibeler te interpreteren. Daardoor konden veel initiatieven doorgang vinden, ondanks dat ze in eerste instantie niet passend leken. ‘Een ander winstpunt van de pilot is dat gemeenten en ondernemers meer samen optrekken om hun binnenstad te verlevendigen’, aldus Platform31.
Reacties 0