​PostNL wellicht aangeklaagd om retailvergoeding

De Vereniging van Postretailers (VVP) beschuldigt PostNL ervan misbruik te maken van zijn machtspositie. De vereniging neemt juridische maatregelen als PostNL niet afziet van de verlaging van de postpuntvergoeding.

PostNL maakte eerder dit jaar bekend de retailvergoeding voor circa 2500 winkeliers met 25 procent te verlagen. Volgens berekeningen van de vereniging komt de verlaging echter uit op veertig procent, waardoor de korting oploopt tot gemiddeld negenduizend euro per jaar. Daarmee schiet PostNL in de ogen van de VVP toerekenbaar tekort en handelt de logistiek dienstverlener onrechtmatig jegens de winkeliers.

De verlaging is volgens de vereniging des te onredelijker, omdat retailers niet de ruimte krijgen zaken te doen met een concurrent van PostNL. Met dit exclusiviteitsbeding zou de dienstverlener toetreding door concurrenten bemoeilijken.

PostNL is inmiddels formeel gesommeerd af te zien van de verlagingen en krijgt tot 12 mei de tijd om te reageren. PostNL sprak eerder al van een marktconforme vergoeding. “Er komen lagere basisvergoedingen en hogere bonussen, waarbij de ondernemer zelf meer invloed heeft op wat hij verdient”, aldus een woordvoerder. Ondernemers die veel pakketten kunnen verwerken, gaan relatief meer verdienen dan winkeliers met een kleiner servicepunt. PostNL wil namelijk liever langs grotere afhaallocaties rijden, dan meerdere kleinere vestigingen afgaan.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!