​Eén op de zes retailbestuurders is vrouw

Het percentage vrouwelijke bestuurders ligt in de retailbranche hoger dan het landelijk gemiddelde. Waar bij de grootste 4900 bedrijven in Nederland 9,6 procent van de bestuurders vrouw is, ligt dat percentage bij de honderd grootste retailers op 16,2 procent. Dat blijkt uit onderzoek van RetailTrends, dat in het meinummer verschijnt.

53 van de 327 retailbestuurders zijn vrouw. Relatief gezien heeft de persoonlijke verzorgingsbranche de meeste vrouwelijke bestuurders. In tachtig procent van de besturen zit een vrouw. De huishoud- en warenhuisketens staan op de tweede plaats met 71,4 procent. Verder blijkt dat in top honderd bij 38 retailers vrouwelijke bestuursleden iedere maand een loonstrook krijgen.

Het aantal vrouwelijke commissarissen in de retailbranche ligt met 8,7 procent juist lager dan het landelijke gemiddelde, dat op 11,2 procent ligt. Van de 196 commissarissen binnen de Nederlandse retail zijn er zeventien vrouw, terwijl dertien van de 51 raden van commissarissen uit ten minste één vrouw bestaat.

Voor de 4900 grote Nederlandse bedrijven geldt sinds 2012 een wettelijk streefcijfer van dertig procent. Een quotum, waar minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mee dreigt, heeft binnen de retailbranche weinig voorstanders. Countrymanager Lena Herder van IKEA Nederland vindt een quotum het paard achter de wagen spannen. “Vooropgesteld moet het ‘waarom’ bij management en bedrijven worden bijgebracht”, stelt zij.

In het meinummer van RetailTrends gaan naast Herder ook financieel directeur Edith Appels en commercieel directeur Susanne Kroon van Spar en hoofd hr Gwen Melcherts van HEMA in op de genderdiversiteit bij Nederlandse retailers. Klik hier voor meer informatie over een abonnement op RetailTrends.

Reacties 0


Schrijf een reactie


Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RetailTrends


Altijd op de hoogte van de laatste trends in de retailsector.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrieven van RetailTrends.

Je bent toegevoegd aan onze mailinglijst!