De fusie tussen de Amerikaanse ketens Staples en Office Depot is definitief van de baan. Een Amerikaanse federale rechter steunt toezichthouder FTC, die eind vorig jaar al weigerde zijn goedkeuring te verlenen voor een samensmelting.

Staples wilde 6,3 miljard dollar neerleggen voor Office Depot, om de circa vierduizend winkels onder een dak te brengen. Omdat de ketens nu al de twee grootste aanbieders voor grote zakelijke klanten zijn, zou een fusie volgens de Amerikaanse toezichthouder de concurrentie significant verminderen. Grote bedrijven zouden dan ‘niet langer kunnen rekenen op het gunstige effect van gezonde concurrentie op de prijzen, die ze nodig hebben om de kosten van kantoorartikelen te drukken.’

De fusie mocht van de Europese Commissie wel doorgaan, al moesten daarvoor enkele onderdelen van Office Depot verkocht worden. Dat de Amerikaanse toezichthouder nu dwarsligt is volgens Staples-ceo Ron Sargent erg teleurstellend. Hij gaat zich nu richten op een verdere reorganisatie om het bedrijf beter te positioneren voor de toekomst. Staples betaalt Office Depot een ‘break-up fee’ van 250 miljoen dollar.